Apneea obstructivă în somn, mai este cunoscută ca și sindromul de apnee-hipopnee obstructivă în somn (SAS) – este o tulburare de somn, care implică diminuarea semnificativă sau încetarea fluxului de aer inspirat. Acesta este cel mai frecvent tip de tulburare a somnului și se caracterizează prin episoade recurente de blocaj căilor respiratorii în timpul somnului pentru 10 secunde și mai mult, ce duce la reducerea semnificativă nivelului de oxigen în sânge. Ca consecință, vine faza superficială somnului sau trezirea totală, ce sporește tonusul muscular în faringe și laringe cu restabilirea permeabilității. Starea este urmată de o serie de respirații adânci, de obicei cu sforăit puternic. Pacienții cu SAS au risc crescut de a dezvolta boli cardiace, hipertensiunea arterială, diabet zaharat, dereglări de potența. Somnolența diurna, dereglări de memorie și atenție poate provoca un accident rutier sau de muncă. Des se întâlnește iritabilitatea, depresiea și scade în mod semnificativ calitatea vieții.
Cauzele de a dezvolta SAS sunt:
- – supraponderabilitatea;
- – circumferința gatului mai mult de 40 cm pentru femei și de 43 cm pentru bărbați;
- – îngustarea căilor respiratorii;
- – vârsta (SAS, de obicei, se întâlnește după 35 de ani);
- – utilizarea sedativelor și hipnoticelor;
- – fumatul;
- – consumul de alcool.
Simptomele SAS sunt:
- – sforăit puternic;
- – opriri respiratorii în timpul somnului;
- – urinarea frecventă în timpul somnului;
- – manifestări cardio vasculare (disritmii cardiace nocturne, crize de hipertensiune arterială matinale/nocturne )
- -iritabilitate, somn neeficient;
- – diminuarea concentrației, memoriei;
- – stări depresive.
Este dovedit că, în conformitate cu indicele de DALY (DALY – numărul de ani de viată pierdute în cauza moartei premature și numărul de ani trăite cu tulburări de sănătate) durata vieții oamenilor cu SAS netratat, este redusă de 15-20 de ani. Tratamentul SAS Metoda cea mai modernă, cea mai simplă și cea mai eficientă este terapia CPAP (CPAP din engleza — continuous positive airway pressure – presiunea pozitivă continuă în căile respiratorii ). Tratamentul formelor medii și severede apnee în somn se face cu ajutorul unui aparat, care are rolul de a introduce la nivelul cailor respiratorii o presiune pozitivă prestabilita,în scopul de a elimina obstrucția lor și de a le menține deschise.
Sforăit și sindrom de apnee obstructivă în somn (opriri respiratorii în timpul somnului)
se povestește directorul al Centrului medical de diagnostic și tratament a turburărilor de respirație și somn „VIANOVA”, neurolog Irina Boico
Majoritatea oamenilor nu se acordă atenție la sforăit, până când acesta nu dereglează somnul partenerului de pat. Sforăitul reprezintă nu doar sunet neplăcut, el în primul rând afectează persoana, care le produce, fiind un vestitor principal de apnee obstructivă în somn (SAS), și foarte des este însoțit cu opriri de respirație și inspirație zgomotoasă, intermitentă. Și persoana nu poate realiza, de ce are somnolența în timpul zilei, se încadrează adormită, stând pentru o clipă într-un scaun confortabil, de ce tensiunea arterială se ridică dimineața. În timpul somnului mușchii gâtului se relaxează (este un fenomen fiziologic), ce duce la îngustarea căilor respiratorii și sforăitul poate apărea ca urmare a prolabării și vibrației țesuturilor moi a căilor respiratorii la rezistența aerului sporită. În continuare îngustarea căilor respiratorii pot produce dezvoltarea episoadelor de apnee completă pentru 10-20 de secunde (în cazurile severe pentru 1-2 minute). În același timp se observă insuficiența acută de oxigen și, ca urmare, se suferă creierul, cordul și alte organe, se observă un stres semnificativ. Aceasta stare poate să repetă pe parcursul nopții de 400-500 de ori și timpul total „fără respirație” pe parcursul nopții poate ajunge până la 4 ore! În medicina, această stare este numită „sindromul de apnee obstructiva în somn (SAS). Ar trebui remarcat, sforăitul nu este o boală, este un fenomen de sunet, care poate să fi un simptom al bolii, sau poate să fi independent și necomplicat.
De ce unii oameni doar sforăie, dar altele, de asemenea, suferă de sindromul de apnee în timpul somnului?
Sforăitul și apnee în somn este rezultatul îngustării căilor respiratorii superioare. Factorii, care pot duc la patologia dată sunt greutatea sporită, modificări în mușchii și țesuturile moi legate cu vârstă, inflamație cronică de gât, ca rezultatul fumatului și caracteristici anatomice individuali. Trebuie să păstrați în minte, că starea se dezvoltă treptat, pe parcursul mai multor ani și poate agrava alte patologii.
De ce stări de opriri respiratorii sunt periculoase?
Oprirea respiratorie și urmată diminuarea nivelului de oxigen în sânge este starea de stres pentru organism. Ca rezultat, se include mecanisme de protecție, se întâmplă micro-trezirea creierului, însoțită de o serie de respirații puternice, se elibereze un hormon de stres – adrenalina. Eliberarea de adrenalina duce la hipertensiunea arterială și creșterea frecvenței cardiace. La moment dat, persoana se trezește parțial sau complet. Trebuie să fi remarcat, că somnul pentru organism nu este doar o stare de relaxare, în timpul somnului se reorganizeze și se repară toate organele și funcțiile lor. Dacă creierul se trezește pe parcursul nopții peste 400 de ori, ce fel de restabilirea aceasta este?! Ca rezultat persoana este somnolentă, poate avea cefaleea matinală, crize hipertensive, dereglări hormonale, inclusiv insulina (ce duce la dezvoltarea diabetului), disritmii cardiace, se dezvoltă impotența, se crește riscul de dezvoltarea accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic și moartei subită în somn.
Cine este în grup de risc dezvoltării sindromului de apnee obstructivă în somn?
Din păcate, boala are prevalența 3 -10 % în populația, indiferent de vârsta, dar mai presuse sunt adulți cu un diagnostic deja stabilit: tulburări metabolice (obezitate, sindromul metabolic, tulburări hormonale), hipertensiunea arterială, boala coronariana ischemică, starea după infarctul miocardic, diabetul de orice tip. Foarte des, toate bolile, numite mai sus, sunt boli concomitente sindromului apneei obstructive în somn, sau a complicații lui.
Cum poate o persoană presupune că are sforăitul complicat de SAS?
În prezent, metode de diagnosticarea apneei în somn sunt : monitorizarea cardio-respiratorie – pe parcursul nopții o persoana doarme cu un aparat de dimensiuni mici, dimineața medicul citește prin calculator indicele scrise de aparat și se stabilește diagnosticul. Metoda mai detaliată, ce poate determina gradul de severitate apneei în somn, este polisomnografie. Pacientul doarme într-o instituție medicală specializată cu registrarea mai multor funcțiilor organismului (encefalograma, оximetria —nivelul de oxigen în sânge, electrocardiograma, miograma – registrarea tonusului muscular, monitorizarea video și audio, mișcările ochilor, cutiei toracice, se înregistrează sforăitul și pauzele respiratorii.). Ambele studii sunt complet nedureroase și inofensive. Dacă presupuneți, că aveți sindromul apneei obstructivă în somn, soluție cea mai bună este înscriere la o consultație gratuită și examinarea în centrul medicine a somnului – «VIANOVA».
Cea mai importantă întrebare – Cum se tratează SAS?
Există cazuri (sforăit necomplicat), când o intervenție chirurgicală este efectivă și cea mai bună soluție. Aceasta poate să fi polipii nazale, amigdalele hipertrofice (care reprezintă, de asemenea, un focar de infecție cronică) și alte obstacole în calea fluxului de aer. Cu toate acestea, trebuie să fi amintit că, în cazul alegerii incorecte unei metode de intervenție chirurgicale, consecințele ei nu poate fi anulate. În orice caz, înainte de a decide, trebuie să fi efectuată examinarea pentru depistarea prezenței SAS. În plus, unele intervenții în condiții sindromului apneei obstructive în somn sunt periculoase și contraindicate. Deci Asociația Americană de Somnologie din anul 2000 consideră, intervenții pe palatului moale la adulții cu apnee în somn de gradul 2 și 3de severitate sunt contraindicate, deoarece după intervenție, severitatea SAS, în majoritatea cazurilor, progresează. Metoda cea mai modernă, cea mai simplă și cea mai eficientă pentru tratarea sindromului de apnee obstructivă în somn este terapia CPAP . Tratamentul formelor medii și severede apnee în somn se face cu ajutorul unui aparat, care are rolul de a introduce la nivelul cailor respiratorii o presiune pozitivă prestabilita,în scopul de a elimina obstrucția lor și de a le menține deschise. Metoda se efectuează fără incizii, fără introducerea tuburilor în gură. În plus, aparatul poate fi complectat cu oxigenoterapia (când un pacient are boală pulmonară obstructivă cronică). Chiar după o noapte de somn cu terapia CPAP — o persoana se trezește odihnită și se observă diferența în bunăstarea. După câteva luni de terapia, greutatea corporală se stabilește, tensiunea arterială și nivelul glucozei se normalizeze, uneori se dispară nevoia de comprimate. Contraindicații pentru terapia CPAP nu existe, doar un număr mare de accesorii face terapia confortabilă și ușor în utilizare.