Prima dată Ziua Mondială a Somnului a avut loc pe data de 14 Martie 2008 și de atunci se sărbătorește anual în fiecare vineri, în a doua săptămâna plină a lunii Martie, în cadrul proiectului organizației mondiale a sănătății în vederea problemelor somnului și a sănătății. În anul 2017 ziua mondială a somnului se sărbătorește pe 17 Martie și din acest motiv aș dori să scriu despre impresiile anului trecut. Putem să ramarcăm o tendința sporită a mass-mediei fața de probleme dereglării somnului, și mulțumită lor pacienții se adresează mai des. Însă, cu toate acestea, educația populației vis-a-vis de igiena proprie și calitatea somnului rămâne în continuare foarte joasă.
În acest articol mă adresez la jumătatea femenină a societății. Dereglările somnului apasă asupra sănătății ( în primul rând , sănătății psihice, iar pe o perioadă îndelungată de timp și asupra sănătății fizice). De exemplu : cel mai des la noi nimeresc pacienții cu sindromul de apnee în somn, în stadiul grav (de gradul III). De obicei, boala stopărilor respiratorii în somn se dezvoltă și progresează pe parcursul la 7-10 ani, și în tot acest timp omul suferă și chinuie pe alții cu sforăitul său, în primul rând partenerul de viața . Dat fiind faptul că bărbații suferă de sforăit mai des, soțiile în primii câțiva ani rabdă sforăitul lor zgomotos, ea singură nu se satură de somn, se enervează, dar continuă să rabde, pe urmă, se mută în altă camera ori începe să se folosească de biruși. Eu nu pot înțelege, de ce trebuie să rabde sforăitul soțului fără a întreprinde nimic , oare, acest comportament este o manifestare a dragostei? Ca rezultat femeia îl aduce la medic pe sărmanul soț și, de obicei, numai atunci când capacitățile lui de lucru sunt puse la dubii. Nu mai zic despre viața sexuală, ce dispare cu mult timp înainte de aceasta. Omul începe să adoarmă în picioare, să uite lucrurile elementare, să se irite fără temei, să fie tăcut și sumbur. Așa manifestare a sindromului de apnee în somn ca demența ( delirul căpătat) de diferite stadii, poate fi uneori ireversibilă – doar ca rezultatul a insuficienței oxigenului mor celulele scoarței cerebrale .
Multe femei la consultații acuză următoarele: ” Eu mă sperii de horăitul lui zgomotos și din acest motiv plec în altă cameră să dorm”. Dragi femei, atunci cănd v-ați căsătorit – soțul dumneavoastră, posibil, nici nu sforăia, respirația lui nu se oprea, oare apariția acestuia nu v-a dat imbold că ceva nu este în regulă?! De fiecare dată eu întreb femeile despre acest lucru, dar nu primesc nici un răspuns adecvat. Este nevoie să vă aduceți pe sine și pe partenerul vostru până la această stare?! Dacă omul are familie, el duce responsabilitate pentru „jumătatea” sa. Da, există oameni solitari și lor nimeni nu le zice, iar ei nimeresc la noi, deja, după dezvoltarea consecinților serioase a sindromului de apnee în somn – bolii hipertensive, infarctului miocardic, ictusului, mulți după accident rutier ca urmare a adormirii la volan.
După toate cele spuse mai sus, eu vă doresc și vă rog, fiți mai atenți unul fața de altul. Interesați-vă de sănătatea partenerului vostru! De dimineața după somnul cu durata de 7-8 ore trebuie să vă simțiți voioși și odihniți – aceasta e o normă. În caz că vă treziți obosiți, distruși, somnoroși – întrebați-vă, încercați să analizați de cât timp aceasta se prelungește, schimbați ceva în graficul vostru zilnic, în deprinderile voastre, ce au atribuție la modul de viața și la somnul dumneavoastră. Dacă starea nu se va schimba timp de 2-3 luni – adresați-vă la medic