CPAP Terapie

CPAP (din limba engleză – Constant Positive Airway Pressure, CPAP)- modul de ventilație artificială pulmonară cu presiunea continuă. Terapia CPAP a fost introdusă în practica de doctorul australian, Profesor Sullivan C.E. și co-autorii în 1981 ca metoda de tratament de apnee obstructivă în somn.

CPAP-aparat este un compresor computerizat de înaltă tehnologie, care oferă un flux constant de aer sub un anumit algoritm de presiune în căile respiratorii prin un tub flexibil și o mască nazală (sau nas-orală). Astfel, aparatul nu permite căile respiratorii să blochează, furnizând fluxul de aer continuu. Ca urmare se exclude riscul de moarte subita din cauza lipsei de oxigen și somn normal. Pacientul devine suficient de somn și a doua zi se simte sănătos. Dimineață se dispar oboseală, slăbiciune, somnolență, “ambiguitate” a conștiinței, senzație de greutate în cap. Scade semnificativ riscul de accidente rutiere și alte situații de urgență din cauza somnolenței și adormirii neașteptate.

În prezent, terapia CPAP este utilizat pentru a trata sforăitul, apneea de somn și complicațiile sale – hipertensiunea arterială, insuficientă respiratorie, boli cardiace, obezitate, somnolență în timpul zilei, impotența, diabet zaharat de tip II, insomnie, depresie.

Aplicarea terapiei CPAP continuă timp de câteva luni și, în cazuri grave, pe tot parcursul vieții.

Selecție de regim de CPAP (precum și nevoia pentru aplicarea acesteia) are loc în timpul polisomnografiei – un studiu de somn într-un laborator VIANOVA. Decizie cu privire la necesitatea CPAP-terapiei poate fi bazată pe o altă metodă de diagnosticare – monitorizarea cardio-respiratorie, care se poate face la domiciliu. Măști pentru CPAP-terapie variază în dimensiune și caracteristici, de asemenea, ar trebui să fie alesă de către medicul.

Există diverse modificări CPAP pe funcționalitate: -CPAP-simplu, toți parametrii de presiune de aer se stabilește medic manual, pentru a optimiza terapie necesită de a regula presiunea (odată în 5-6 luni). Auto-CPAP — aparate cu configurarea complet automată presiunii aerului, se determin nivelul presiunii necesare, servesc fluxul de aer numai în timpul opririi respirației, crescând presiunea treptat până la o respirație; BPAP (din limba engleză – Biphasic Positive Airway Pressure, BiPAP, BPAP) este un aparat care generează presiunea diferită la inspirație și expirație. Aparate moderne de CPAP-terapie cu presiune variabila oferă nu doar suport non-invaziv al respirației la inspirație, doar și reset la expirație pentru a asigura terapie mai confortabilă. Aparat facilitează pacientului respirație spontană, în cazul în care există insuficiență respiratorie din cauza unor motive (inclusiv prezența de „oboseală a mușchilor respiratorii”). Cerințele actuale pentru acest tip de ventilație, mai ales la nou-născuți, presupun existența de compensare automata de scurgere (până la 25% fluxului) prin canula nazala de liber adiacent sau masca.

În prezent, pe piață există un număr semnificativ de modele de CPAP (inclusiv BPAP, AutoCPAP, Adaptive Servo Ventilation și alte modificații) de un număr mare de producători: Breas (Suedia), Covidien (Irlanda), DeVilbiss (SUA, Franța), Fisher&Paykel (SUA, Australia), ResMed (Australia, SUA, Malaezia), Respironics (SUA, Europa), Weinmann (Germania) și alții. Fiecare producător și modelul dispozitivului variază în gama de preț și are, de asemenea, propria sa algoritm unic, care oferă oportunități ample pentru optima CPAP-terapie.

Clinica VIANOVA  va oferă aparate și accesorii:

1) ResMed – cea mai mare companie de producție, inventator al metodei de CPAP, dovedită numai pe partea pozitivă de peste 30 de ani (Australia).

2) Respironics – firma filială Philips – care este, de asemenea, este cunoscută pentru calitate produselor de îngrijire a sănătății (SUA și Europa).

3) Weinmann (Germania) – unul dintre producătorii europeni de cel mai scump CPAP-aparat.

4) De asemenea, pentru pensionari, veterani de război, persoanele cu handicap și pacienții cu dificultăți financiare, care necesită CPAP-terapie putem oferi versiuni mai modeste ale altor producători.