Am nevoie de somn sănătos

Informații pentru pacienții care suferă de apneea de somn

Buklet-for-PatientCDRFinal
Dragi pacienți!

 
Somnul este la fel de important ca hrana și apa. Doar ritmul echilibrat de somn și veghe este cheia sănătății perfecte. În timpurile noastre, ritmul galopant de viața și stresurile nu ne permit să menținem aceasta formă.
Aproximativ unul din trei adulți suferă de tulburări de somn, adesea cauzate de sindromul de apnee în somn. În prezent, diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn este obiectivul de cercetare intensivă. Posibilitatea de a ajuta pacienții se mărește și oameni, din nou regăsind somnul pierdut, se simt «ca un nou-născut».
Am dori foarte mult pentru a Vă vedea printre acei oameni fericiți !

 

 

 
Ce se prezintă apneea de somn?
Sub termenul “apneea de somn” se înțelege diminuarea semnificativă sau încetarea fluxului de aer inspirat în timpul somnului. În starea “apneei de somn obstructivă” respirația se blochează din cauza îngustării căilor respiratorii superioare. În timpul somnului musculatura corpului se relaxează, inclusiv mușchii faringelui și palatului moale, ce conduce la prolabarea țesuturilor moi și rădăcinii limbii, iar în stadiile inițiale se manifestează prin sforăit, apoi când se dezvoltă blocaj total (adeziune) căilor respiratorii superioare – prin pauza respiratorie.
În același timp, diafragma (mușchiul principal respirator) continuă să răspunde la impulsurile creierului și se contractează. Acest lucru creează o presiune negativa în pulmoni, trahee cât și piept (un tot întreg) și potențiează blocajul sistemului respirator.

03
Ce se întâmplă dacă aveți apnee în somn?
În condiții de stop respirator, se creează semnale către creier că organismul se sufocă (hipoxie), pacientul se trezește ( trece din etapa de somn profund în superficial), se transmit impulsuri mușchilor laringelui, mărind tonusul muscular, în consecință se restabilește permeabilitatea căilor respiratorii — omul începe să respiră.
Rudele pot să vă spună, că observă stopul respirator în timpul somnului, care durează în medie de circa 30-40 secunde. Starea este urmată de o serie de respirații adânci, de obicei cu sforăit puternic, pacientului poate mișca membrele sau schimba poziția corpului și din nou se încadreze în profunzimea somnului, mușchii se relaxează și procesul se repetă.

Episoadele frecvente de dispnee și diminuarea exprimată a concentrației de oxigen în sânge provoacă dezvoltarea tulburărilor cardiovasculare, metabolice, hormonale și mintale. Oamenii cu sindromul de stop respirator în timpul somnului au un risc crescut de dezvoltare astfel de boli ca diabetul zaharat, infarct miocardic, accident vascular cerebral, encefalopatie, neuropatie, cardiopatie ischemică, depresie, impotență, moarte subită în somn. Crește dramatic riscul de accident rutier, ca urmare de a adormi la volan (somnolență crescută).

Dacă aveți următoarele simptome este necesar să consultați un specialist, pentru a diagnostica și a începe tratamentul imediat:

  • sforăitul pronunțat și zgomotos
  • tulburări de somn, somn neeficient
  • oboseală matinala și diurna
  • somnolență în timpul zilei
  • capacitatea de munca redusă
  • dereglări de concentrație și memorie
  • dureri de cap matinale
  • durere precordială ți senzație de greutate
  • hipertensiune arterială
  • stări depresive
  • treziri cu un sentiment de anxietate și frică
  • nicturia (urinări în timpul nopții mai mult de 2 ori)
  • scăderea libidoului și potenței
  • senzație de foame mărită (bulimia) și supraalimentarea
  • diminuarea activității
  • sentimentul subiectiv de reducerea a calității vieții

Stabilirea diagnosticului de apnee obstructivă în timpul somnului

06Dacă bănuiți că aveți apnee de somn, trebuie să vizitați medicul specialist – somnolog. Investigațiile de diagnosticare au loc în timpul nopții într-un laborator a somnului. Metoda de cercetare este numită polisomnografie.

Laboratorul de somn “VIANOVA” este echipat cu spații speciale confortabile, pentru un somn relaxant. Pe toată perioadă, echipamentul sofisticat înregistrează procesele vitale ale organismului : funcțiile sistemului respirator, saturația cu oxigen a sângelui, activitatea sistemului cardio-vascular și a creierului, structura și calitatea somnului, activitatea mușchilor corpului, monitorizarea video și audio.
 

 

 

 
Tratamentul apneei obstructive de somn este destul de simplu.
Metoda cea mai modernă, cea mai simplă și cea mai eficientă pentru tratarea sindromului de apnee obstructivă în somn este terapia CPAP (CPAP – Continuous Positive Airway Pressure), ce a fost dezvoltată de savantul australian în 1981. Tratamentul formelor medii și severe a apneei în somn se face cu ajutorul unui aparat, ce are rolul de a introduce la nivelul cailor respiratorii o presiune pozitivă prestabilită, în scopul de preîntâmpina obstrucția lor și de a le menține deschise. Metoda se efectuează fără incizii (neinvazivă). Concomitent, aparatul poate fi complectat cu oxigenoterapia (la pacienții cu afecțiune pulmonară obstructivă cronică).

07
Centrul nostru „VIANOVA” oferă posibilitatea și de a testa CPAP terapia.
Doar după o noapte de somn cu terapia CPAP persoana se trezește odihnită și are o bunăstare deplină. După câteva luni de terapia greutatea corporală se stabilește, tensiunea arterială și nivelul glucozei tind spre normalizare, deseori dispare necesarul de tratament medicamentos. Contraindicații pentru terapia CPAP nu existe, multitudinea de accesorii oferă posibilitatea adaptării unei terapiei confortabile și ușor în utilizare.

Centrul medical de diagnostic și tratament ale turburărilor de somn VIANOVA
GSM: + 373 60 873083
TEL: + 373 22 92 10 32